2 septembrie 2011

Gogosi

Cand vine vorba de gogosi, trebuie sa recunosc ca cele mai bune le-am mancat la prietena mea, Claudia, care este o maaaaare maestra intr-ale gatitului. Le face pufoase si mai pune si crema de vanilie pe ele. Asa ca, intr-o zi de vara, m-am pornit sa-i fotografiez gogosile minunate. Iata ce a iesit...

Pentru aproximativ 50 de gogosi a folosit

1 kg de faina
500 ml lapte
3 oua
4-5 linguri de zahar
1 plic de zahar vanilat
1/2 lingurita de sare
1 pachetel de 25 de grame de drojdie proaspata
500 ml de ulei pentru prajit
50 ml de ulei pentru aluat


La inceput a dizolvat drojdia cu 2 lingurite de zahar in aproximativ 100 ml de lapte caldut, peste care a presarat putina faina, lasandu-l sa creasca bine.



Intr-un castron a amestecat apoi drojdia crescuta cu ouale, cu zaharul si cu zaharul vanilat, plus sarea. Alternativ a turnat cate putin din faina si cate putin din lapte, framantand.


Cand s-a legat putin, a turnat o ”mana” de ulei.


In final aluatul arata cam asa:


L-a presarat cu faina si l-a lasat sa dospeasca vreme de o ora, acoperit cu un prosop, intr-un loc caldut. Locul caldut a fost o plapuma moale de copil frumos.


Dupa aproximativ o ora, aluatul a dat pe rascoale. Dar a luat repede o bucata din el si a intins-o cu sucitorul pe masa presarata cu faina. Apoi l-a taiat cu paharul si a facut cam 50 de gogosi molcutze. Le-a lasat sa mai creasca pe masa, pana cand s-a incins uleiul.


Le-a prajit pe ambele parti pana s-au rumenit, dupa care le-a scos pe un prosop de hartie, sa se scurga de ulei. Le-a pudrat cu zahar.


Si ca sa fie dezmatzul maxim, a facut si o crema de vanilie din 3 oua, 2 linguri de faina, 300 ml lapte, 5 linguri de zahar si 1 plic de zahar vanilat. Cum? Foarte simplu: intr-o cratita mica a amestecat galbenusurile cu 2 linguri de zahar si 2 de faina, apoi treptat laptele, si le-a pus la foc mic pana s-au ingrosat. Separat, a batut albusurile spuma cu inca 3 linguri de zahar, dupa care, le-a amestecat cu crema de galbenusuri racita.


La final, am mancat si mici si mari de ne-am lins pe degete! La propriu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu