16 ianuarie 2012

Prajitura inghetata falsa

Poate ca unii dintre voi va mai aduceti aminte de o inghetata de vanilie, la cornet (la vafa, cum zic unii), pe care o facea Napolact-ul acum mai bine de 15-20 ani. Avea un gust demential (poate pentru ca nu prea era varietate de inghetata atunci!) si o culoare frumoasa, un galben-vanilie cu adevarat! Costa ceva leuti, nu mai stiu cati, dar oricum, stiu sigur ca imi luam portia zilnica in drumul de la scoala spre casa. Acum ceva vreme am mancat pentru prima data prajitura asta la care i se spune ”inghetata falsa”. Numele e destul de aiurea zic eu, insa gustul intr-adevar seamana cu cel al inghetatei de vanilie. Am zis ca musai trebuie sa o fac si eu, pentru ca e o prajitura cu o crema fina si cu gust de copilarie.

Prajitura are trei parti: blat, crema si spuma.

Ingrediente pentru blat:
6 oua
6 linguri zahar
5 linguri de faina
2 linguri de cacao
1 zahar vanilat
1 praf de copt

Albusurile se bat spuma cu mixerul, iar dupa 1 minut se toarna zaharul si vanilia in, amestecandu-se in continuare pana cand se formeaza o spuma tare, care nu curge. Se adauga galbenusurile si se amesteca cu o lingura de lemn, prin rasturnare, de sus in jos, ca sa nu se distruga spuma si sa ramana in continuare pufoasa.


Separat intr-un bol, se amesteca faina cu praful de copt si cu cacaoa. Se toarna peste spuma de albusuri amestecata cu galbenusurile si se amesteca, la fel, cu o lingura de lemn, prin rasturnare.


Amestecul se toarna intr-o tava (a mea este de 25 x 53 cm) unsa cu ulei si tapetata cu faina, si se da la cuptorul incalzit dinainte, pana cand trece aluatul nu se mai lipeste de scobitoare.


Ingrediente pentru crema:
3 galbenusuri
1 lingura de faina
200 ml lapte
4 linguri de zahăr
2 zahar vanilat
1 pachet de unt

Intr-o cratita mica se pun la incalzit 150 ml lapte impreuna cu zaharul si vanilia, pana cand se topeste zaharul. Separat, cele 3 galbenusuri se amesteca cu 50 de ml lapte si cu faina si se toarna peste laptele incalzit, amestecandu-se continuu ca sa nu se formeze cocoloase, pana cand compozitia se ingroasa, ca o crema. Se lasa la racit.


Untul se mixeaza bine pana devine spumos (cam 2-3 minute), apoi se amesteca cu crema de vanilie.


Ingrediente pentru spuma:
3 albusuri
150 g zahar
25 g ciocolata rasa

Cele 3 albusuri se mixeaza intr-o cratita cam 1 minut, dupa care se toarna zaharul si se mai mixeaza pana cand se intareste spuma. Dupa ce s-a format spuma, cratita se pune pe abur si se mixeaza in continuare pana cand devine lucioasa si cremoasa (cam 3-4 minute).


Peste blat se intinde crema de vanilie, si apoi spuma de albus. Deasupra se rade ciocolata neagra.


Prajitura se tine in frigider, iar inainte de a o taia in bucati, trebuie tinuta la temperatura camerei pentru 15 minute.

4 comentarii:

  1. Imi cer scuze,dar in compozitia cremei nu pot intra doar doua pachetele zahar vanilat.Ai uitat sa specifici cantitatea de zahar necesara cremei.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Mikaela, ai dreptate, n-am scris cantitatea de zahar pentru crema. Am pus 4 linguri, voi face corectura si in reteta. Iti multumesc! :)

    RăspundeţiȘtergere
  3. cu ce se insiropeaza blatul?

    RăspundeţiȘtergere
  4. Nu am insiropat blatul pentru ca este destul de pufos si moale :)

    RăspundeţiȘtergere