9 ianuarie 2012

Mamaliga cu burduf si slanina afumata


Ca sa faci mamaliga cu branza nu trebuie sa fii cine stie ce bucatar. Dar ca sa-ti iasa una gustoasa, trebuie sa folosesti ingredientele potrivite. Iar ingredientele potrivite sunt cele care-ti plac mai mult. In cazul nostru, mamaliga se potriveste bine cu branza de burduf, de obicei cumparata din piata, si cateodata de la magazin (nu intotdeauna nimeresc chiar ce-mi place!). Jumarile le fac din slanina afumata de obicei, dar si din kaizer sau bacon.

Deci, ca sa-mi iasa o mamaliga buna, folosesc

2 l apa
cam 350-400 g faina de malai
400 g branza de burduf
100 g slanina afumata
1/2 lingurita de sare

In apa clocotita cu sare am turnat malaiul in ploaie, amestecand cu telul sa nu se formeze cocoloase. Cu focul dat la minimum, am lasat-o la fiert, cu capacul pe cratita, asa, ”pe-o ureche”, amestecand din cand in cand, pana cand s-a ingrosat. Toata treaba asta a durat cam 25 de minute. Cantitatea de malai poate varia, in functie de cat de moale sau vartoasa o vreti.


Am taiat slanina in bucatele mici si am prajit-o pana cand s-a topit bine, iar bucatile au devenit crocante. Intr-un vas termorezistent am pus un strat de mamaliga fierbinte, pe care l-am intins cu dosul unei linguri inmuita in uleiul lasat de slanina (altfel, mamaliga fierbinte se lipeste de lingura si e mai greu de intins), si cateva jumari.


Apoi am acoperit cu un strat de branza de burduf si apoi iar unul de mamaliga si tot asa, pana am terminat toate ingredientele.


Am dat-o la cuptor pana s-a rumenit frumos.


Se mananca fierbinte, cu smantana sau ardei iute. Merge si reincalzita, dar nu mai are acelasi savoare.

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu