7 august 2011

Prajitura cu mere


Prajitura cu mere este o reteta foarte cunoscuta, care se poate face in foarte multe feluri: cu margarina, unt sau cu untura, cu merele calite sau crude, dupa gustul celui care o prepara. Reteta originala, primita de la o prietena buna, se face cu mere crude. Totusi, eu o fac cu merele calite, pentru ca mi se pare mai buna.

Iata ingredientele:

500 g faina alba
200 ml iaurt sau smantana
150 g margarina, unt sau untura
150 g zahar
1 galbenus de ou
2 plicuri de zahar vanilat
2 kg de mere
1/2 lingurita de scortisoara
zahar pudra pentru ornat



Mai intai de toate se curata merele si se dau pe razatoarea cu gauri mari, dupa care se calesc pana se inmoaie bine, impreuna cu scortisoara. Daca merele sunt mai acrisoare, se poate adauga 1-2 linguri de zahar. Se lasa la racit, iar intre timp se prepara aluatul.




Se amesteca faina cu praful de copt si cu zaharul, apoi se adauga restul ingredintelor, framantand un aluat moale si fraged.


Aluatul se imparte in doua parti egale, intinzandu-se doua foi.


Se aseaza prima foaie in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Deasupra se intind merele calite (pot fi si calde!), apoi se aseaza a doua foaie. Foaia de deasupra se inteapa cu furculita. Se coace pana cand aluatul devine maroniu si trece testul scobitorii.


Se lasa sa se raceasca, apoi se poate taia. Asa mi-a iesit mie...


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu