16 august 2011

Conopida in otet

3 kg de conopida
4-5 morcovi mari
Pentru 1 litru de lichid se pune asa:
300 ml otet
700 ml apa
30 g sare
15 g zahar (daca vreti sa mai reduceti din taria otetului)
10 boabe de piper
5 boabe de enibahar
3 foi de dafin
3 legaturi de hrean (puteti sa nu-l folositi pe tot!)
1 lingurita cu boabe de mustar
frunze de telina
Din aceste cantitati, mie mi-au iesit un borcan de 3 litri si doua borcane de 1,5 litri de muratura, la care am folosit cam 3,5 litri de lichid.

Se curata conopida si se rupe in buchetele cat vrem noi de mari. Se spala si se lasa la scurs. Borcanele se spala si ele si se scurg, dupa care se sterg cu un prosop de hartie. La fundul borcanelor se pun crengute si seminte de marar. Se aseaza conopida si morcovul taiat felii. Hreanul se curata si se taie pe lungime (radacinile groase) si se aseaza pe marginea borcanului, printre buchetelele de conopida si feliile de morcovi. Cand borcanul s-a umplut, se pun deasupra frunze de telina proaspete.
Otetul impreuna cu apa si cu condimentele se pune la fiert, pentru 5 minute. Se toarna fierbinte in borcane, apoi se pun capacele (sau se leaga borcanele cu celofan sau folie alimentara). Va fi buna de mancat in aproximativ 6 saptamani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu