30 octombrie 2011

Varza calita cu afumatura


De multe ori, cand vreau sa gatesc varza calita, imi vine sa renunt, pentru ca mi-e groaza sa stau langa cratita pana cand varza e gata. Cu toate ca stiam ca se poate face si in cuptor, nu am incercat niciodata, pana saptamana trecuta, cand m-a salvat Lola. Cred ca v-am mai povestit eu despre Lola, vecina mea de la 3. Da, ea mi-a dat reteta asta si vreau sa va spun ca a iesit super! E drept, a stat ceva in cuptor varza mea, dar macar eu mi-am vazut de treaba intre timp. Asa ca, va spun si voua cum am facut-o. Am avut nevoie de:

1 varza de 1,5 kg
2 cepe medii
1 ardei
1/2 conserva de rosii
1 fir de carnati de casa, afumat
4 bucati de costita afumata
500 g muschi file afumat
cimbru si marar
sare, boia si piper
100 ml ulei

Prima data am taiat varza fasii subtiri, am amestecat-o cu sare si am lasat-o asa vreo 15 minute.


Am calit ceapa si ardeiul pana s-au inmuiat putin, apoi adaugat boiaua si apoi rosiile.


Imediat am aruncat varza in oala si am lasat sa stea pe foc pret de 3-4 minute.


Afumaturile...


...le-am pus peste varza si am adaugat apa fierbinte pana la nivelul verzei. Am pus o crenguta de cimbru si una de marar, putin piper si am dat oala la cuptorul preincalzit.


Am lasat-o in cuptor cam o ora si jumatate, pana cand apa a scazut aproape total. Am scos-o de vreo 2 ori si am mai mestecat in ea, sa ma asigur ca se va face uniform.

Cand a fost gata, i-am tras repede o poza...


...dupa care am mancat rapid cate o portie. Noua ne place cu smantana la greu. Dar aici, e chestie de gust. Unii o mananca cu ardei iute. Eu zic ca important e gustul verzei calite, dulce acrisor de la rosii si ceapa, combinat cu gustul de afumat al carnii si completat de cimbru si marar.

27 octombrie 2011

Tocanita de vitel cu tarhon


Trebuie sa va spun ca fratele meu gateste foarte bine. Nu cred ca exista ceva pe lumea asta, ce el nu stie sa gateasca. Imbina arome si culori, texturi si gusturi cu atata usurinta, de parca asta ar fi facut toata viata! Cu toate astea, pot sa va spun ca meseria lui nu are nici in clin, nici in maneca cu domeniul culinar. Gateste din pasiune si cu suflet, pentru cei dragi lui. Reteta asta am invatat-o de la el, intr-un moment in care eram in incurcatura, in fata unei bucati de pulpa de vitel. Dar sa va explic cum sta treaba:

Am folosit

1 kg de pulpa de vitel
2 cepe medii
1 ardei mediu
4 foi de dafin
1/2 lingurita boia
1/2 lingurita cimbru
1/2 lingurita rozmarin
1 lingurita tarhon
60-70 ml ulei
sare, piper

Mai intai am curatat carnea de toate pielitele si tendoanele pe care le-am intalnit in cale. Apoi am taiat-o in felii de 1 cm grosime, perpendicular pe fibra carnii, astfel incat, odata fiarta, sa se poate taia si manca mai usor.

Am calit ceapa si ardeii taiati cubulete si am pus putina boia.


Am adaugat carnea si am calit-o vreo 3-4 minute pana cand a inceput sa lase putina zeama.


Am adaugat apa fierbinte pana a acoperit carnea bine, si am pus foile de dafin si cimbrul.


Dupa ce carnea a fiert pe jumatate, am adaugat rozmarinul si tarhonul. In total, carnea a fiert mai bine de o ora. In final, a ramas un sos delicios, cu aroma proaspata de tarhon, care a umplut bucataria. Cand am ales carnea in magazin, am luat o bucata de carne de un rosu aprins si una de culoare roz. Tin sa va spun ca cea mai deschisa la culoare a fost muuuult mai frageda si s-a facut mai repede. Deci, pe viitor voi alege rozul cand vine vorba de...carne de vitel.
Cam asta am avut la sfarsit...


Am mancat tocanita cu piure de cartofi si ceva muraturi.

9 octombrie 2011

Ciorbă de cartofi cu leuștean


Una dintre cele mai bune ciorbe de vara este cea de cartofi. E o ciorba in care aromele legumelor se simt din plin, iar parfumul leusteanului, ii da un plus de prospetime. Poate fi facuta cu carne sau simpla, doar cu legume. In mijlocul verii, eu o fac fara carne, dar cum se apropie frigul, imi place sa aiba putin gust de afumatura. De data asta, n-am avut nimic afumat prin frigider, in afara de slanina. Asa ca, am taiat cateva feliute, pentru un plus de savoare.

Am folosit

1,5 kg de cartofi
1 gogosar mediu (merge si ardei la fel de bine!)
2 morcovi maricei
1 ceapa medie
4-5 linguri de bulion
50 g slanina afumata
o lingurita rasa de boia
3 frunze de telina
5-6 frunze de leustean
otet/zeama de lamaie/bors
sare
(patrunjel, telina, pastarnac optional)

Am maruntit ceapa, gososarul si morcovii...


...apoi am curatat si am taiat cubulete cartofii...


Am taiat slanina in bucatele mici si le-am pus in oala la topit, pana cand s-au transformat in jumari, alaturi de 2 linguri de ulei. Am calit legumele 3 minute, am adaugat boiaua, apoi aproximativ 3 litri de apa fierbinte. Am lasat legumele sa fiarba 10 minute, dupa care am pus si cartofii.


Dupa ce cartofii au fost gata, am adaugat bulionul, otetul, frunzele de telina si de leaustean, si am potrivit de sare. Am mai lasat 5 minute sa fiarba, dupa care am oprit focul.


Merge foarte bine cu smanatana si cu salata de ceapa cu otet, ulei si sare sau cu ardei iuti murati.

7 octombrie 2011

Papricas de pui

De obicei, cand vine vorba de sosuri alaturi de carne, ma gandesc la smantana. Ne place foarte mult smantana si o mancam cu aproape orice supa sau tocanita. Cu toate astea, la papricasul de pui nu o amestec in cratita cu celelalte ingrediente, ci prefer sa las pe fiecare mancacios sa-si puna cat doreste el in farfurie. Mai mult de atat, nu-i fac nicio ingrosala, lasand-o sa fiarba in sosul pe care-l lasa legumele, carnea si in ceva apa. Dar sa va spun despre ce am lucrat aseara...

Am taiat 1 pui in bucati, si am pus pieptul deoparte pentru snitele.
Am taiat marunt 2 cepe medii,
1 gogosar mediu,
1 ardei mic,
si 4 catei de usturoi


Le-am pus pe toate in cratita la calit...


...iar dupa ce s-au inmuiat putin am adaugat bucatile de pui, pe care le-am lasat sa se prajeasca pert de vreo 5-6 minute, impreuna cu legumele, boiaua, sarea si piperul.


Am turnat apoi cam 1 litru de apa (asa, sa le acopere cam doua treimi) si le-am lasat sa fiarba.


Nu stiu sa va spun exact cat a durat pana s-a fiert puiul, dar trebuie sa fi fost vreo 30 de minute. Oricum, cand furculita a intrat cu usurinta in carne si sosul a scazut de jumatate, am stiut ca este gata. Intre timp, am pus de-o mamaliga dintr-un litru de apa, cam 300 g de faina de malai si o lingurita de sare. Cantitatea de malai se poate creste, daca vreti o mamaliga mai tare. Am fiert-o vreo 25-30 de minute, cam tot atat cat i-a trebuit puiului sa fie facut.


Mie mi-a iesit asa...


Pai sa ne fie de bine, zic! Si voua daca l-ati incercat!

4 octombrie 2011

Oua umplute


Cine nu stie banala reteta de oua umplute?! Mai toata lumea are pe masa acest aperitiv la sarbatorile importante. Am gustat de-a lungul timpului diverse variante...cu sunca si cascaval, cu morcovi si telemea, cu tot felul de bunatati prin ele, insa cele mai bune raman clasicele oua umplute cu pateu. Cel putin asa ne plac noua cel mai mult. Si pentru asta, am zis ca e obligatoriu sa am reteta pe blog.

Pentru 24 de jumatati de ou, eu folosesc

12 oua
1 conserva medie (200g) de pate de ficat din pui sau porc
maioneza din 2-3 oua
200 g smantana sau iaurt
zeama de la o lamaie
sare si piper

Mai intai de toate fierb ouale tari si apoi le curat si le tai in jumatate, longitudinal. Scot galbenusurile si le amestec intr-un castron cu pateul, cu 3-4 linguri de maioneza si cu sarea si piperul.


Cu acest amestec umplu din nou jumatatile de albus si le asez pe un platou.


Maioneza facuta din 3 oua o amestec cu smantana si cu zeama de lamaie, si incerc sa-i dau o consistenta mai subtire, asa, ca a unei smantani care curge. O potrivesc de sare si de acru. Eu zic ca la aceasta reteta, unde se foloseste maioneza multa, ea trebuie sa fie putin acrisoara, ca sa reduca din gustul greu de ulei. Apoi, o torn uniform deasupra oualor, pana cand acestea sunt acoperite cu un strat bun de maioneza.


Acuma ramane doar sa o asortez cu niste frunze de patrunjel sau sa o presar din loc in loc cu boia, asa, sa incante privirea.

Salata de paste cu ton si sunca


Vecina mea Lola, e o tipa ca lumea. In plus, gateste foarte, foarte bine, asa, ardeleneste. Sarmale ca ale ei nu am mancat la nimeni, iar prajiturile pe care le face sunt grozave. Si asta nu o zic asa, ca mi-i vecina sau ca sa ma aflu-n treaba, ci spun un adevar. Daca nu ma credeti, puteti incerca reteta asta, pe care o am de la ea si care are o trecere mare la mai toti musafirii mei care au gustat-o. In ea se combina foarte bine gustul de peste cu gustul de sunca afumata si cu dulceata boabelor de porumb. Se mananca rece, din frigider. Dar ca sa nu ziceti ca va tin de povesti, mai bine va spun repede cum se face, poate va tenteaza s-o incercati odata.

Deci, avem nevoie de

500 g paste (de preferat melcisori si nu din grau dur!)
4 conserve de ton bucati (cam 400-450 g de ton)
400 g sunca afumata
1 conserva de porumb
maioneza din 3 oua
zeama de la 2 lamai medii
3 morcovi medii rasi si storsi
sare si piper

Poze cu ingredientele nu am facut pentru ca mai aveam 20 de minute pana la sosirea prietenilor nostri in vizita, asa ca a trebuit sa bag in viteza a 5-a ca sa nu ma gaseasca oamenii mestecand in oala.

Asa ca am fiert repede pastele vreo 7-8 minute (fara sa le las sa se inmoaie prea tare) si le-am scurs bine de apa, am taiat sunca in bucatele mici...


...am ras pe razatoarea cea mai fina si am stors morcovii, am scurs bine tonul de ulei si le-am pus toate intr-o oala maricica.


Am facut rapid o maioneza din 3 oua, 2 linguri de mustar, 2 linguri de smantana, zeama de la o lamaie si 300 ml ulei...


...si am amestecat bine toate ingredientele. Am potrivit gustul de sare, piper si zeama de lamaie, si iata ce a iesit:


O salata de paste gustoasa si satioasa, cu un usor iz de peste afumat. Doar usor. Si cu zeama de lamaie. Sa ne fie de bine, zic!

Pasta de branza cu ceapa si ardei


Un aperitiv care se mananca des la noi in casa este pasta de branza. Folosesc branza grasa, de vaca, pe care o amestec cu o ceapa medie, niste ardei care-i da si culoare si gust. Pun niste smantana ca sa obtin consistenta unei paste.



O condimentez cu sare si marar sau patrunjel, in functie de ce am la indemana.


E gata intr-o clipa, e consistenta si gustoasa.


De obicei o mancam cu paine prajita, dar pentru musafiri se pot umple rosii sau ardei cu ea.

2 octombrie 2011

Bastonase cu susan


Am tot cautat o reteta de ceva snack care sa fie sarat si care sa inlocuiasca cipsurile sau covrigeii. Am gasit intr-o revista mai veche bastonasele cu susan sau chimin. Mie chiminul nu-mi place, asa ca le-am facut doar cu susan. Datorita catitatii mari de grasime din compozitie, aluatul iese sfaramicios, iar ele foarte fragede. Iata ce am folosit:

500 g faina
1 cub de margarina Rama (250 g)
2 linguri de untura de porc
2 linguri de smantana
200 g cascaval
2 oua
1 lingura de otet
1 cub de drojdie (25 g)
1 lingura rasa de sare
seminte de susan sau chimin


Am pus repede de-un aluat din faina, untura, margarina, 1 ou, smantana sare si drojdie si le-am framantat vreo 3 minute pana s-a incorporat bine faina.


Am obtinut un aluat moale pe care l-am impartit in doua. Am intins prima jumatate cu sucitorul, am uns-o cu ou batut, am presarat cascaval ras si susan, si am taiat-o cu ajutorul unei rotite zimtate in bucati. Le-am asezat in tava de la cuptor, neunsa si le-am lasat vreo 15-20 de minute la foc mic spre mediu.


Au iesit cam asa...



Merg foarte bine cu bere, in loc de alune, sa zicem.