10 decembrie 2011

Maioneza


Sosul de maioneza este unul dintre cele mai dorite sosuri, mergand la fel de bine cu legume (cartofi, vinete, ciuperci, conopida, fasole), cat si cu carne in amestec cu peste sau ca sos pentru burgeri). Se face in aproximativ 5 minute, in cazul in care folositi un mixer sau in 20-25 daca folositi lingura de lemn.

Avem nevoie de:

1 galbenus de ou crud
200 ml ulei floarea soarelui (sau 250-300 ml daca vrem o cantitate mai mare de maioneza)
2 linguri de mustar
zeama de la o jumatate de lamaie
200 ml smantana
sare (optional)
1 bol
1 mixer

Mai intai de toate oul trebuie scos din frigider cu aproximativ 30-40 de minute inainte de a fi preparat, altfel riscati sa nu iasa maioneza (sa se taie). La fel si mustarul, daca-l pastrati la rece.

Galbenusul separat de albus se pune intr-un bol cu marginile inalte alaturi de mustar.


Se toarna uleiul putin cate putin, amestecand continuu cu mixerul pana cand maioneza incepe sa prinda consistenta si sa se ingroase.


Cand ati terminat de turnat uleiul, maioneza trebuie sa fie legata bine si sa fie tare, sa nu curga.


Se adauga smantana si zeama de lamaie si se amesteca din nou. Se poate pune sare si piper, insa trebuie tinut cont de cantitatea de sare pe care o puneti si in preparatul in care folositi maioneza.


Tips:

1. Nu puneti mult ulei dintr-o data, pentru ca riscati ca maioneza sa se taie (nu se mai leaga, nu ramane cremoasa, uleiul va pluti in ea) si va fi mai greu sa fie recuperata.
2. Daca totusi ati scapat din greseala mai mult ulei, iar maioneza s-a taiat, continuati sa mixati fara a mai turna ulei, cateva minute bune, pana cand vedeti ca uleiul incepe sa fie din nou absorbit de galbenus, iar maioneza incepe sa se lege.
3. Daca adaugati iaurt in loc de maioneza, puneti doar jumatate din cantitatea de zeama de lamaie. Va iesi o maioneza ”light”, care amestecata cu un catel de usturoi zdrobit, va fi un sos foarte bun pentru chipsuri sau legume fierte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu