27 octombrie 2011

Tocanita de vitel cu tarhon


Trebuie sa va spun ca fratele meu gateste foarte bine. Nu cred ca exista ceva pe lumea asta, ce el nu stie sa gateasca. Imbina arome si culori, texturi si gusturi cu atata usurinta, de parca asta ar fi facut toata viata! Cu toate astea, pot sa va spun ca meseria lui nu are nici in clin, nici in maneca cu domeniul culinar. Gateste din pasiune si cu suflet, pentru cei dragi lui. Reteta asta am invatat-o de la el, intr-un moment in care eram in incurcatura, in fata unei bucati de pulpa de vitel. Dar sa va explic cum sta treaba:

Am folosit

1 kg de pulpa de vitel
2 cepe medii
1 ardei mediu
4 foi de dafin
1/2 lingurita boia
1/2 lingurita cimbru
1/2 lingurita rozmarin
1 lingurita tarhon
60-70 ml ulei
sare, piper

Mai intai am curatat carnea de toate pielitele si tendoanele pe care le-am intalnit in cale. Apoi am taiat-o in felii de 1 cm grosime, perpendicular pe fibra carnii, astfel incat, odata fiarta, sa se poate taia si manca mai usor.

Am calit ceapa si ardeii taiati cubulete si am pus putina boia.


Am adaugat carnea si am calit-o vreo 3-4 minute pana cand a inceput sa lase putina zeama.


Am adaugat apa fierbinte pana a acoperit carnea bine, si am pus foile de dafin si cimbrul.


Dupa ce carnea a fiert pe jumatate, am adaugat rozmarinul si tarhonul. In total, carnea a fiert mai bine de o ora. In final, a ramas un sos delicios, cu aroma proaspata de tarhon, care a umplut bucataria. Cand am ales carnea in magazin, am luat o bucata de carne de un rosu aprins si una de culoare roz. Tin sa va spun ca cea mai deschisa la culoare a fost muuuult mai frageda si s-a facut mai repede. Deci, pe viitor voi alege rozul cand vine vorba de...carne de vitel.
Cam asta am avut la sfarsit...


Am mancat tocanita cu piure de cartofi si ceva muraturi.

9 octombrie 2011

Ciorbă de cartofi cu leuștean


Una dintre cele mai bune ciorbe de vara este cea de cartofi. E o ciorba in care aromele legumelor se simt din plin, iar parfumul leusteanului, ii da un plus de prospetime. Poate fi facuta cu carne sau simpla, doar cu legume. In mijlocul verii, eu o fac fara carne, dar cum se apropie frigul, imi place sa aiba putin gust de afumatura. De data asta, n-am avut nimic afumat prin frigider, in afara de slanina. Asa ca, am taiat cateva feliute, pentru un plus de savoare.

Am folosit

1,5 kg de cartofi
1 gogosar mediu (merge si ardei la fel de bine!)
2 morcovi maricei
1 ceapa medie
4-5 linguri de bulion
50 g slanina afumata
o lingurita rasa de boia
3 frunze de telina
5-6 frunze de leustean
otet/zeama de lamaie/bors
sare
(patrunjel, telina, pastarnac optional)

Am maruntit ceapa, gososarul si morcovii...


...apoi am curatat si am taiat cubulete cartofii...


Am taiat slanina in bucatele mici si le-am pus in oala la topit, pana cand s-au transformat in jumari, alaturi de 2 linguri de ulei. Am calit legumele 3 minute, am adaugat boiaua, apoi aproximativ 3 litri de apa fierbinte. Am lasat legumele sa fiarba 10 minute, dupa care am pus si cartofii.


Dupa ce cartofii au fost gata, am adaugat bulionul, otetul, frunzele de telina si de leaustean, si am potrivit de sare. Am mai lasat 5 minute sa fiarba, dupa care am oprit focul.


Merge foarte bine cu smanatana si cu salata de ceapa cu otet, ulei si sare sau cu ardei iuti murati.

7 octombrie 2011

Papricas de pui

De obicei, cand vine vorba de sosuri alaturi de carne, ma gandesc la smantana. Ne place foarte mult smantana si o mancam cu aproape orice supa sau tocanita. Cu toate astea, la papricasul de pui nu o amestec in cratita cu celelalte ingrediente, ci prefer sa las pe fiecare mancacios sa-si puna cat doreste el in farfurie. Mai mult de atat, nu-i fac nicio ingrosala, lasand-o sa fiarba in sosul pe care-l lasa legumele, carnea si in ceva apa. Dar sa va spun despre ce am lucrat aseara...

Am taiat 1 pui in bucati, si am pus pieptul deoparte pentru snitele.
Am taiat marunt 2 cepe medii,
1 gogosar mediu,
1 ardei mic,
si 4 catei de usturoi


Le-am pus pe toate in cratita la calit...


...iar dupa ce s-au inmuiat putin am adaugat bucatile de pui, pe care le-am lasat sa se prajeasca pert de vreo 5-6 minute, impreuna cu legumele, boiaua, sarea si piperul.


Am turnat apoi cam 1 litru de apa (asa, sa le acopere cam doua treimi) si le-am lasat sa fiarba.


Nu stiu sa va spun exact cat a durat pana s-a fiert puiul, dar trebuie sa fi fost vreo 30 de minute. Oricum, cand furculita a intrat cu usurinta in carne si sosul a scazut de jumatate, am stiut ca este gata. Intre timp, am pus de-o mamaliga dintr-un litru de apa, cam 300 g de faina de malai si o lingurita de sare. Cantitatea de malai se poate creste, daca vreti o mamaliga mai tare. Am fiert-o vreo 25-30 de minute, cam tot atat cat i-a trebuit puiului sa fie facut.


Mie mi-a iesit asa...


Pai sa ne fie de bine, zic! Si voua daca l-ati incercat!