10 ianuarie 2012

Paste cu smantana si usturoi


 Bukătarul amator s-a mutat în casă nouă.
Găsiți această rețetă aici .
Vă mulțumesc!

9 ianuarie 2012

Mamaliga cu burduf si slanina afumata


Ca sa faci mamaliga cu branza nu trebuie sa fii cine stie ce bucatar. Dar ca sa-ti iasa una gustoasa, trebuie sa folosesti ingredientele potrivite. Iar ingredientele potrivite sunt cele care-ti plac mai mult. In cazul nostru, mamaliga se potriveste bine cu branza de burduf, de obicei cumparata din piata, si cateodata de la magazin (nu intotdeauna nimeresc chiar ce-mi place!). Jumarile le fac din slanina afumata de obicei, dar si din kaizer sau bacon.

Deci, ca sa-mi iasa o mamaliga buna, folosesc

2 l apa
cam 350-400 g faina de malai
400 g branza de burduf
100 g slanina afumata
1/2 lingurita de sare

In apa clocotita cu sare am turnat malaiul in ploaie, amestecand cu telul sa nu se formeze cocoloase. Cu focul dat la minimum, am lasat-o la fiert, cu capacul pe cratita, asa, ”pe-o ureche”, amestecand din cand in cand, pana cand s-a ingrosat. Toata treaba asta a durat cam 25 de minute. Cantitatea de malai poate varia, in functie de cat de moale sau vartoasa o vreti.


Am taiat slanina in bucatele mici si am prajit-o pana cand s-a topit bine, iar bucatile au devenit crocante. Intr-un vas termorezistent am pus un strat de mamaliga fierbinte, pe care l-am intins cu dosul unei linguri inmuita in uleiul lasat de slanina (altfel, mamaliga fierbinte se lipeste de lingura si e mai greu de intins), si cateva jumari.


Apoi am acoperit cu un strat de branza de burduf si apoi iar unul de mamaliga si tot asa, pana am terminat toate ingredientele.


Am dat-o la cuptor pana s-a rumenit frumos.


Se mananca fierbinte, cu smantana sau ardei iute. Merge si reincalzita, dar nu mai are acelasi savoare.

8 ianuarie 2012

Papanasi prajiti


Pana nu demult, papanasii prajiti erau pentru mine un desert de restaurant. Cei mai buni pe care i-am mancat vreodata erau la Hubertus, inainte ca Hubertusul sa primeasca lookul de acuma. Adica, acum vreo 15 ani. Era acolo o tanti bucatareasca pe care nu mai stiu cum o chema, dar care gatea minunat! De fiecare data papanasii ei aveau acelasi gust, textura, aroma sau dimensiune. Din pacate tanti aia nici nu mai e acolo, dar nici papanasi ca ai ei n-am mai gasit nicaieri.
Reteta asta am gasit-o intr-o carte de bucate si pot sa zic ca e foarte buna. Papanasii sunt aromati si ies pufosi. Au mai putina faina decat in alte retete, ceea ce le da o textura frageda.

Am folosit asa:

250 g branza grasa de vaca
1 ou
50 g faina
3 linguri de zahar
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la 1 lamaie
1 varf de cutit de sare
ulei de floarea soarelui pentru prajit

Am amestecat branza cu zaharul, vanilia si sarea pana cand s-a omogenizat amestecul.


Am batut oul intr-o farfurie si l-am amestecat cu branza, apoi am pus faina, iar la urma coaja de lamaie rasa. Am obtinut un aluat destul de moale, dar numai bun de modelat.


Am format mai intai niste bilute din aluat, pe care le-am trecut prin faina. Le-am impartit in doua, iar din jumatate am format niste cercuri, in fiecare biluta facand cate o gaura in mijloc.


Le-am prajit in ulei incins pe fiecare parte, dupa care le-am scos pe un prosop de hartie, sa se scurga uleiul din ele.


I-am mancat calzi, presarati cu smantana si cu putin gem acrisor de strugurei, alaturi.