19 septembrie 2011
Ciorbă de perișoare
Imi place foarte mult carnea tocata. Chiftele, sarmale, perisoare, as zice chiar si burgeri cateodata, imi lasa gura apa. De cele mai multe ori folosesc carne tocata in amestec, de porc si vita. Si, cum n-am mai facut de multisor o supa de perisoare, am zis ca e timpul sa fac. Deci sambata dimineata am executat-o.
Am folosit
500 g carne tocata (de porc si vita)
2 morcovi maricei
1 pastarnac maricel
1 patrunjel mic
1 ardei
1 ceapa si jumatate
o rosie
200 ml smantana
3 linguri de orez
1 ou
1 galbenus de ou
2 linguri de ulei
patrunjel verde
1 lingurita de marar uscat
sare si piper
Am maruntit legumele si le-am aruncat in cratita sa se caleasca in 2 linguri de ulei (n-am pus mai mult ulei pentru ca n-am vrut sa iasa prea grasa supa, avand in vedere ca era destula grasime in carne).
Am turnat 3 litri de apa fierbinte si le-am lasat sa fiarba la foc domol vreo 30 de minute. Intre timp, am spalat orezul in 3 ape (suficient pentru 3 linguri de orez) si l-am amestecat cu carnea tocata, oul, jumatatea de ceapa rasa pe razatoarea mica, sare, putin piper si 1 lingurita de marar uscat. Din tot amestecul asta, am facut perisoarele, luand cate putin aluat si modelandu-l in palma cu mana uda. Nu le-am facut foarte mari, ci de marimea unei nuci, pentru ca in supa, orezul se umfla, iar perisoarele isi maresc volumul.
Dupa inca 15 minute am adaugat rosia pentru un gust usor acru.
Cand am considerat ca perisoarele sunt fierte, am stins focul si am lasat supa sa se linisteasca. Intre timp, i-am pregatit un ”dressing” dintr-un galbenus si smantana, caruia i-am adaugat cate putina supa fierbinte, amestecand continuu, pana cand s-a omogenizat amestecul, iar temperatura lui a ajuns apropiata de cea a supei. Am turnat apoi smantana si galbenusul inapoi in supa si am potrivit de sare. Patrunjelul tocat l-am presarat in farfurie, pentru un plus de aroma.
E o ciorba consistenta, care merge bine si vara si iarna, cu smantana si ardei iuti. Super buna!
(Unii ai casei si-au mai acrit-o cu un pic de zeama de pe ardeii iuti murati, asta asa, sa fie extra hot ;) )
Ficat de pui cu ceapa
Cand vreau un felul doi rapid si usor de facut, ma gandesc imediat la ficat de pui. Niciodata nu iau mai mult de o jumatate de kilogram de ficat, pentru ca noua ne place gatit proaspat. Mi se pare ca a doua zi numai are aceeasi savoare. Asa ca ieri, in lipsa de timp si chef de stat mult la cratita, am zis ca e momentul sa fac o tocanita de ficat cu ceapa. Toata treaba a durat cam 30 de minute. Cu tot cu piureul de cartofi.
Ingrediente
500 g ficat de pui
2 cepe mari
100 ml ulei
1 lingurita rasa de boia
piper si sare
1/2 legatura de patrunjel
putina apa
Cepele taiate felii subtiri (julien) le-am calit in ulei, la foc mic, pana cand s-au inmuiat bine. Am spalat ficatul si l-am curatat de pielitele albe, am separat lobii si l-am pus peste ceapa. I-am dat un pic de boia si l-am lasat sa-si schimbe culoarea. Sare n-am pus in faza asta, pentru ca intareste ficatul si nu mai iese fraged si moale. Apoi am turnat cam o cana de 250 ml de apa si l-am lasat sa se caleasca pana a scazut putin.
La sfarsit am adaugat piperul si patrunjelul proaspat taiat marunt. L-am mancat cu piure de cartofi si cu castraveti murati. Am facut si mamaliga pentru mofturosi. ;)
Pofta buna!
Ingrediente
500 g ficat de pui
2 cepe mari
100 ml ulei
1 lingurita rasa de boia
piper si sare
1/2 legatura de patrunjel
putina apa
Cepele taiate felii subtiri (julien) le-am calit in ulei, la foc mic, pana cand s-au inmuiat bine. Am spalat ficatul si l-am curatat de pielitele albe, am separat lobii si l-am pus peste ceapa. I-am dat un pic de boia si l-am lasat sa-si schimbe culoarea. Sare n-am pus in faza asta, pentru ca intareste ficatul si nu mai iese fraged si moale. Apoi am turnat cam o cana de 250 ml de apa si l-am lasat sa se caleasca pana a scazut putin.
La sfarsit am adaugat piperul si patrunjelul proaspat taiat marunt. L-am mancat cu piure de cartofi si cu castraveti murati. Am facut si mamaliga pentru mofturosi. ;)
Pofta buna!
16 septembrie 2011
Pesmetul de la Lidl
Fiecare dintre noi are produse care ii plac mai mult, le foloseste mai des in bucatarie sau in casa, pentru ca s-au dovedit a fi mai bune ca altele de pe piata (raport calitate-pret) sau pur si simplu pentru ca s-a obisnuit cu ele. Sigur ca azi exista o varietate mare de produse pe care le gasesti chiar si la magazinul de la parterul blocului, iar produse noi, apar in fiecare zi. Cu toate astea, de multe ori tindem sa cumparam acelasi lucru de fiecare data, fara sa avem curajul sa incercam ceva nou.
Mi-am propus sa postez aici pe blog, fiecare produs alimentar sau nu numai, care imi place si care in opinia mea merita cumparat, incercand sa trec si locul de unde l-am luat, pretul si eventual o poza.
Primul produs ar fi pesmetul de la Lidl. Mi-a zis de el prietena mea Anca, cand i-am povestit o data ca paneurile mele nu ies crocante si ca pesmetul pe care il cumparam eu de obicei era foarte fin macinat si de multe ori ranced. Asa ca am facut incercarea intr-o zi si mi-am dat seama de diferenta intr-o clipa. Macinat mai mare, cu textura granulata, fara sa fie fainos. Deci daca ati avut astfel de probleme, puteti sa-l incercati si voi. In Cluj, magazine Lidl sunt in Zorilor si in cartierul Buna Ziua. Pretul nu depaseste 3,99 lei pentru o punga de 750g. Din pacate n-am poza, dar ma straduiesc sa fac rost.
Mi-am propus sa postez aici pe blog, fiecare produs alimentar sau nu numai, care imi place si care in opinia mea merita cumparat, incercand sa trec si locul de unde l-am luat, pretul si eventual o poza.
Primul produs ar fi pesmetul de la Lidl. Mi-a zis de el prietena mea Anca, cand i-am povestit o data ca paneurile mele nu ies crocante si ca pesmetul pe care il cumparam eu de obicei era foarte fin macinat si de multe ori ranced. Asa ca am facut incercarea intr-o zi si mi-am dat seama de diferenta intr-o clipa. Macinat mai mare, cu textura granulata, fara sa fie fainos. Deci daca ati avut astfel de probleme, puteti sa-l incercati si voi. In Cluj, magazine Lidl sunt in Zorilor si in cartierul Buna Ziua. Pretul nu depaseste 3,99 lei pentru o punga de 750g. Din pacate n-am poza, dar ma straduiesc sa fac rost.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)