22 iunie 2012

Ghiveci de legume


Ce poate fi mai potrivit în zilele călduroase decât o mâncare de legume ușoară, plină de arome și vitamine? Și pentru ca piața e plină de legume proaspete, am zis că e momentul să gustăm din aromele verii. Ceea ce-mi place la această mâncare e faptul că poate fi preparată după gustul propriu sau cu ce ai prin frigider. Poți să o adaptezi în funcție de sezon, de buget sau pur și simplu după pofta...papilelor gustative. Combinațiile de legume sunt variate, astfel că am văzut rețete cu mazăre, varză, conopidă, vinete sau chiar bame, pe lângă cele pe care le-am folosit eu. După părerea mea, roșiile nu trebuie să lipsească din aceste combinații, pentru că ele dau aroma aceea dulce acrișoară a ghiveciului.

Ingrediente:

600 g morcovi
200 g păstârnac
200 g țelină (rădăcină)
1 ceapă mare
2 ardei grași medii
4-5 căței de usturoi
400 g fasole verde (proaspătă sau congelată)
8-10 roșii proaspete (eu am avut 4 roșii proaspete și 1 conservă de roșii tocate)
350 g dovlecel
1/2 cană de orez cu bob mare (cam 100 g)
ulei
sare și piper
1 legătură de pătrunjel
opțional se mai poate pune 1 legătură de mărar și frunze de țelină (eu nu am pus!)

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să spăl legumele și să le curăț de coajă. Am tăiat mărunt ceapa și usturoiul, apoi morcovii, țelina, ardeiul, dovlecelul și păstârnacul în cubulețe. Din poza cu legumele lipsește fasolea verde, pentru că a mea era încă la congelator :d .


Am pus uleiul la încins și am călit 3-4 minute ceapa împreună cu ardeiul.


Am adăugat apoi morcovul și l-am lăsat să se înmoaie cu ceapa și ardeiul cam 5 minute, amestecând din când în când.


Am pus apoi țelina, păstârnacul și usturoiul și le-am mai lăsat 10 minute împreună cu celelalte legume să elibereze aromele.


A venit apoi rândul fasolei și al dovlecelului. Fasolea trebuie fiartă înainte de a o pune alături de celelalte legume, pentru că altfel, textura ei va diferi într-un mod nu tocmai plăcut față de al legumelor care s-au înmuiat deja.



Am adăugat sare și piper și le-am mai lăsat pe foc încă vreo 10 minute.

Între timp am opărit roșiile pentru a le curăța mai ușor de coajă. Am pus roșiile într-un bol, am turnat apă fierbinte peste ele și le-am lăsat cam 10 minute. Le-am scos apoi pe un tocător și le-am crestat cu un cuțit, iar coaja s-a desprins foarte repede.




Le-am tocat și le-am adăugat împreună cu cele din conservă, peste amestecul de legume.



În total mâncarea a stat pe foc aproximativ 40 de minute. Timpul de preparare variază în funcție de cum vă place textura legumelor. Dacă vă plac al dente, atunci este de ajuns să le lăsați 20-25 de minute să se călească. Dacă vă plac mai moi, puteți pune și o jumătate de pahar de apă peste ele să se fiarbă mai bine, mai ales în cazul în care ați nimerit niște legume mai seci. Ideea e ca toate legumele să fie la fel de fierte.

Am fiert orezul într-o cană și jumătate de apă cu sare și l-am adăugat peste legume. Am tocat pătrunjel proaspăt și gata mâncarea. Poftă mare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu