6 aprilie 2012

Carrot cake (prăjitură cu morcovi și cremă de brânză dulce)

Carrot cake-ul este una dintre cele mai gustoase prăjituri pe care le-am mâncat vreodată. Crema ușoară de brânză, cu aromă de vanilie și lămâie, completează foarte bine blatul moale și parfumat de aroma scorțișoarei. Morcovii nu fac decât să îi îmbogățească gustul cu o dulceață fină, fără să-și lase gustul caracteristic de legumă. O combinație reușită aș spune eu, între arome și texturi, care te face să ceri supliment, garantat! (Rețeta minunată am luat-o de pe www.joyofbaking.com. Jos pălăria în fața lui Stephanie Jaworski!)


Ingrediente:

Pentru blat
260 g făină
340 g morcovi rași fin
200 g nucă
300 g zahăr
4 ouă mari
1 plic și jumătate de praf de copt
1 linguriță bicarbonat de sodiu
240 ml ulei
1 linguriță și jumătate de scorțișoară
1 fiolă (1/2 linguriță) esență de vanilie

Pentru cremă:
300 g cremă de brânză
75 g unt
230 g zahăr pudră
1 fiolă esență de vanilie
coajă rasă de la o lămâie

Pentru blat, mai întâi am mixat ouăle până când s-a format puțină spumă, după care am turnat zahărul, puțin câte puțin, mixând în continuare, până când am obținut o spumă galben deschis și consistentă.Am turnat apoi uleiul în fir subțire, continuând să mixez, până când s-a omogenizat amestecul.


Pasul următor a fost să adaug făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și scorțișoara.
Ultima mișcare pentru blat a fost să amestec aluatul cu morcovii rași pe răzătoarea mică și cu jumătate din cantitatea de nucă măcinată. Eu am mărunțit miezul de nucă cu un cuțit, ca să iasă bucăți mai mari, să se simtă mai bine în blat.Am împărțit cantitatea de aluat rezultată în două părți egale și am copt două blaturi.


Au stat în cuptor aproximativ 25 de minute, la foc mic spre mediu (puteți face testul scobitorii ca să fiți siguri că sunt coapte). Le-am lăsat să se răcească bine înainte de a pune crema pe ele.


Pentru cremă am mixat mai întâi bine untul moale, la temperatura camerei.


Am adăugat apoi crema de brânză, mixând la viteză mică, ca să nu se formeze bule de aer în cremă.


Următorul pas a fost să amestec zahărul cernut, iar apoi esența de vanilie și coaja rasă de lămâie.Nu mi-a mai rămas decât să-l asamblez, lucru extrem de simplu. Pe primul blat am întins jumătate din cantitatea de cremă...


...peste cremă am pus al doilea blat și apoi încă un strat de cremă.


Am presărat restul de miez de nucă deasupra (pe care l-am prăjit puțin înainte, într-o cratiță) și gata. Asta a fost tot.


A ieșit o minunăție de prăjitură, delicioasă și ușoară. Și nu îngrașă deloc! Doar e făcută cu morcovi...:)Un comentariu: