Fasolea pastai este una dintre legumele noastre preferate. Are loc de vedeta la noi in congelator, si anume, un sertar intreg. Da, ne place mult pentru ca e frageda, usoara si gustoasa. Pe langa toate astea, motivul pentru care o iubim si mai mult, este ca nu are ate. Si asta pentru ca in gradina noastra de la tara, am pus doar fasole care se poate culege dupa 6 saptamani de la plantare, adica din aia cilindrica, subtire. Pe mine m-a cucerit total. Nu cred ca trec doua saptamani legate fara sa gatesc fasole pastai. Zilele trecute am mancat-o ca aperitiv, mai precis ca salata cu maioneza si putin usturoi.
Am scos o punga de 1 kg din congelator si am pus-o in apa clocotita sa fiarba. Trebuie sa va spun ca inainte de a o pune in congelator, am oparit-o pret de 5 minute. Deci nu i-au mai trebuit decat vreo 10 minute ca sa fie numai buna de mancat. Am lasat-o la scurs pana cand am facut maioneza. Am amestecat fasolea fiarta cu maioneza si am potrivit gustul de sare si lamaie. A iesit o salata cu iz de vara, gustoasa si aromata.
19 noiembrie 2011
30 octombrie 2011
Varza calita cu afumatura
De multe ori, cand vreau sa gatesc varza calita, imi vine sa renunt, pentru ca mi-e groaza sa stau langa cratita pana cand varza e gata. Cu toate ca stiam ca se poate face si in cuptor, nu am incercat niciodata, pana saptamana trecuta, cand m-a salvat Lola. Cred ca v-am mai povestit eu despre Lola, vecina mea de la 3. Da, ea mi-a dat reteta asta si vreau sa va spun ca a iesit super! E drept, a stat ceva in cuptor varza mea, dar macar eu mi-am vazut de treaba intre timp. Asa ca, va spun si voua cum am facut-o. Am avut nevoie de:
1 varza de 1,5 kg
2 cepe medii
1 ardei
1/2 conserva de rosii
1 fir de carnati de casa, afumat
4 bucati de costita afumata
500 g muschi file afumat
cimbru si marar
sare, boia si piper
100 ml ulei
Prima data am taiat varza fasii subtiri, am amestecat-o cu sare si am lasat-o asa vreo 15 minute.
Am calit ceapa si ardeiul pana s-au inmuiat putin, apoi adaugat boiaua si apoi rosiile.
Imediat am aruncat varza in oala si am lasat sa stea pe foc pret de 3-4 minute.
Afumaturile...
...le-am pus peste varza si am adaugat apa fierbinte pana la nivelul verzei. Am pus o crenguta de cimbru si una de marar, putin piper si am dat oala la cuptorul preincalzit.
Am lasat-o in cuptor cam o ora si jumatate, pana cand apa a scazut aproape total. Am scos-o de vreo 2 ori si am mai mestecat in ea, sa ma asigur ca se va face uniform.
Cand a fost gata, i-am tras repede o poza...
...dupa care am mancat rapid cate o portie. Noua ne place cu smantana la greu. Dar aici, e chestie de gust. Unii o mananca cu ardei iute. Eu zic ca important e gustul verzei calite, dulce acrisor de la rosii si ceapa, combinat cu gustul de afumat al carnii si completat de cimbru si marar.
27 octombrie 2011
Tocanita de vitel cu tarhon
Trebuie sa va spun ca fratele meu gateste foarte bine. Nu cred ca exista ceva pe lumea asta, ce el nu stie sa gateasca. Imbina arome si culori, texturi si gusturi cu atata usurinta, de parca asta ar fi facut toata viata! Cu toate astea, pot sa va spun ca meseria lui nu are nici in clin, nici in maneca cu domeniul culinar. Gateste din pasiune si cu suflet, pentru cei dragi lui. Reteta asta am invatat-o de la el, intr-un moment in care eram in incurcatura, in fata unei bucati de pulpa de vitel. Dar sa va explic cum sta treaba:
Am folosit
1 kg de pulpa de vitel
2 cepe medii
1 ardei mediu
4 foi de dafin
1/2 lingurita boia
1/2 lingurita cimbru
1/2 lingurita rozmarin
1 lingurita tarhon
60-70 ml ulei
sare, piper
Mai intai am curatat carnea de toate pielitele si tendoanele pe care le-am intalnit in cale. Apoi am taiat-o in felii de 1 cm grosime, perpendicular pe fibra carnii, astfel incat, odata fiarta, sa se poate taia si manca mai usor.
Am calit ceapa si ardeii taiati cubulete si am pus putina boia.
Am adaugat carnea si am calit-o vreo 3-4 minute pana cand a inceput sa lase putina zeama.
Am adaugat apa fierbinte pana a acoperit carnea bine, si am pus foile de dafin si cimbrul.
Dupa ce carnea a fiert pe jumatate, am adaugat rozmarinul si tarhonul. In total, carnea a fiert mai bine de o ora. In final, a ramas un sos delicios, cu aroma proaspata de tarhon, care a umplut bucataria. Cand am ales carnea in magazin, am luat o bucata de carne de un rosu aprins si una de culoare roz. Tin sa va spun ca cea mai deschisa la culoare a fost muuuult mai frageda si s-a facut mai repede. Deci, pe viitor voi alege rozul cand vine vorba de...carne de vitel.
Cam asta am avut la sfarsit...
Am mancat tocanita cu piure de cartofi si ceva muraturi.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)