15 iunie 2012

Conopidă cu iaurt și mărar


Am mâncat weekendul trecut la Mihaela această salată minunată și cu acordul ei, am zis că o pun pe blog. Este varianta de vară, ușoară și răcoritoare a clasicei salate de conopidă cu maioneză și usturoi. Gustul ușor acrișor al iaurtului combinat cu cel proaspăt al mărarului, o fac să fie un aperitiv potrivit pentru zilele calde când nu-ți vine să mănânci grăsimi și carne. Mai mult, cei care nu agreează gustul conopidei care se aseamănă puțin cu varza fiartă, pot să stea liniștiți că nu îl vor simți deloc. Mărarul își joacă rolul perfect!

Ingrediente:

1 conopidă medie (600-700 g)
400 ml iaurt gras sau smântână slabă
3-4 cepe verzi sau 1 ceapă uscată medie
1/4 de legătură de mărar (după gust)
3-4 linguri de ulei (opțional)
sare și piper

Am desfăcut conopida în buchețele, am spălat-o și am pus-o la fiert în apă cu sare.


După ce s-a fiert am strecurat-o și am lăsat-o la răcit vreo 20 de minute. Am mărunțit-o cu un cuțit, dar se poate mărunți și mai bine cu un blender cu picior.


 
Am tocat mărarul și am tăiat ceapa în bucățele și le-am aruncat peste conopidă.


Am adăugat apoi iaurtul, sarea și piperul și am amestecat. Eu am pus și puțin ulei, cu toate că rețeta originală nu conține acest ingredient, însă mie mi se pare că se leagă mai bine.



Am mâncat-o cu pâine prăjită și cu roșii. O mâncare de vară, ușoară și hrănitoare!


14 iunie 2012

Dovlecel pane


Nu știu dacă sunteți de acord cu mine, dar eu cred că dovlecelul este una dintre legumele vedetă ale verii. E zemos, dulceag, atât de gustos și se digeră foarte ușor. Poate fi gătit într-o grămadă de feluri: la grătar (excelent!), pane (savuros!), în budincă, tocăniță cu mărar, cu paste, în ghiveci de legume care mai de care mai bune! Ieri am cumpărat pentru prima dată în acest an dovlecel, la un preț modic aș putea spune (3 lei/kg), așa că l-am gătit pane. E simplu de făcut, merge repede și e foooaaarte gustos!


Ingrediente:

1 dovlecel mare (cam 500 g)
3 ouă mari
100 g făină
sare
ulei pentru prăjit

Am curățat de coajă dovlecelul și l-am tăiat felii de aproximativ 4-5 mm grosime. Le-am presărat cu sare și le-am lăsat la scurs într-o strecurătoare cam 15 minute (dovlecelul va lăsa apă, odată ce l-ați sărat).


Am luat apoi pe rând fiecare felie și am dat-o întâi prin făină și apoi prin ouăle bătute în prealabil, după care le-am pus la prăjit în uleiul încins.




După vreo 2 minute, le-am întors pe cealaltă parte și le-am lăsat se prăjească.

Le-am scos la scurs pe o farfurie acoperită cu un prosop de hârtie, ca să se scurgă surplusul de ulei și le-am mâncat cu poftă. Merg foarte bine cu o salată de roșii cu ceapă și cu pâine albă, proaspătă.


13 iunie 2012

Socată

La fiecare început de vară, mirosul îmbietor al florilor de soc te înconjoară la orice colț de stradă, trezindu-ți amintiri răcoroase dintr-o zi toridă, de când mama sau bunica preparau acea băutură aromată din soc. Zilele trecute am vrut să-mi amintesc de copilărie și am zis că socata ar fi gustul perfect pentru a mă întoarce în timp, fie și doar pentru câteva clipe.

Pentru un borcan de 5 litri am avut nevoie de:
2 mâini pline de flori de soc (în jur de 12-15 flori mari)
600 g zahăr
4 lămâi mari apă

Am dat florile de soc sub un jet de apă înainte de a le așeza în borcan. Peste soc turnat zahărul, am stors zeama lămâilor și am umplut borcanul cu apă. Am lăsat și coaja unei lămâi în borcan după ce am stors-o, pentru mai multă aromă. Am amestecat totul cu o lingură de lemn, până când s-a dizolvat zahărul.