4 octombrie 2011
Salata de paste cu ton si sunca
Vecina mea Lola, e o tipa ca lumea. In plus, gateste foarte, foarte bine, asa, ardeleneste. Sarmale ca ale ei nu am mancat la nimeni, iar prajiturile pe care le face sunt grozave. Si asta nu o zic asa, ca mi-i vecina sau ca sa ma aflu-n treaba, ci spun un adevar. Daca nu ma credeti, puteti incerca reteta asta, pe care o am de la ea si care are o trecere mare la mai toti musafirii mei care au gustat-o. In ea se combina foarte bine gustul de peste cu gustul de sunca afumata si cu dulceata boabelor de porumb. Se mananca rece, din frigider. Dar ca sa nu ziceti ca va tin de povesti, mai bine va spun repede cum se face, poate va tenteaza s-o incercati odata.
Deci, avem nevoie de
500 g paste (de preferat melcisori si nu din grau dur!)
4 conserve de ton bucati (cam 400-450 g de ton)
400 g sunca afumata
1 conserva de porumb
maioneza din 3 oua
zeama de la 2 lamai medii
3 morcovi medii rasi si storsi
sare si piper
Poze cu ingredientele nu am facut pentru ca mai aveam 20 de minute pana la sosirea prietenilor nostri in vizita, asa ca a trebuit sa bag in viteza a 5-a ca sa nu ma gaseasca oamenii mestecand in oala.
Asa ca am fiert repede pastele vreo 7-8 minute (fara sa le las sa se inmoaie prea tare) si le-am scurs bine de apa, am taiat sunca in bucatele mici...
...am ras pe razatoarea cea mai fina si am stors morcovii, am scurs bine tonul de ulei si le-am pus toate intr-o oala maricica.
Am facut rapid o maioneza din 3 oua, 2 linguri de mustar, 2 linguri de smantana, zeama de la o lamaie si 300 ml ulei...
...si am amestecat bine toate ingredientele. Am potrivit gustul de sare, piper si zeama de lamaie, si iata ce a iesit:
O salata de paste gustoasa si satioasa, cu un usor iz de peste afumat. Doar usor. Si cu zeama de lamaie. Sa ne fie de bine, zic!
Pasta de branza cu ceapa si ardei
Un aperitiv care se mananca des la noi in casa este pasta de branza. Folosesc branza grasa, de vaca, pe care o amestec cu o ceapa medie, niste ardei care-i da si culoare si gust. Pun niste smantana ca sa obtin consistenta unei paste.
O condimentez cu sare si marar sau patrunjel, in functie de ce am la indemana.
E gata intr-o clipa, e consistenta si gustoasa.
De obicei o mancam cu paine prajita, dar pentru musafiri se pot umple rosii sau ardei cu ea.
2 octombrie 2011
Bastonase cu susan
Am tot cautat o reteta de ceva snack care sa fie sarat si care sa inlocuiasca cipsurile sau covrigeii. Am gasit intr-o revista mai veche bastonasele cu susan sau chimin. Mie chiminul nu-mi place, asa ca le-am facut doar cu susan. Datorita catitatii mari de grasime din compozitie, aluatul iese sfaramicios, iar ele foarte fragede. Iata ce am folosit:
500 g faina
1 cub de margarina Rama (250 g)
2 linguri de untura de porc
2 linguri de smantana
200 g cascaval
2 oua
1 lingura de otet
1 cub de drojdie (25 g)
1 lingura rasa de sare
seminte de susan sau chimin
Am pus repede de-un aluat din faina, untura, margarina, 1 ou, smantana sare si drojdie si le-am framantat vreo 3 minute pana s-a incorporat bine faina.
Am obtinut un aluat moale pe care l-am impartit in doua. Am intins prima jumatate cu sucitorul, am uns-o cu ou batut, am presarat cascaval ras si susan, si am taiat-o cu ajutorul unei rotite zimtate in bucati. Le-am asezat in tava de la cuptor, neunsa si le-am lasat vreo 15-20 de minute la foc mic spre mediu.
Au iesit cam asa...
Merg foarte bine cu bere, in loc de alune, sa zicem.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)