5 martie 2012
Salată de vinete cu dovlecel și ardei copți
Cu ultima pungă de vinete din congelator, m-am gândit să fac o rețetă de care aud de vreo doi ani, de la o vecină de pe stradă, și pe care nu am încercat-o până acum. Preparată în felul acesta, este o alternativă mai interesantă la salata clasică de vinete, fără maioneză. Dovlecelul îi dă un gust ușor dulceag (nu deranjant, totuși!), iar ardeii copți îi conferă un plus de savoare. Culoarea ardeilor nu e importantă, pentru că tot ce contează e gustul pe care îl dau salatei, de legume coapte pe grătar. Poți simți din plin aroma legumelor coapte pe foc cu lemne, îmbogățită de gustul usturoiului, care se potrivește excelent cu cel al ardeiului copt. Cantitățile ingredientelor pot varia în funcție de gustul fiecăruia. Totuși, în ceea ce privește ardeii, cred ca la un kilogram de vinete, mai mult de trei ardei nu trebuie.
Ingrediente:
1 kg de vinete (fără coajă)
3 ardei copți (capia am avut eu)
1 dovlecel de 300 g
1 ceapă medie
3 căței de usturoi
1 lingură de zeamă de lămâie
40-50 ml ulei
sare și piper
Vinetele și ardeii se prăjesc pe grătar și se curăță și se lasă la scurs. Poze cu modul de coacere al vinetelor și al ardeilor nu am, pentru că eu le-am avut în congelator. :) Dovlecelul se curăță, se taie în cubulețe și se fierbe cam 7-8 minute. Se scurge bine și se adaugă peste vinete și ardei.
După ce toate legumele sunt pregătite, nu rămâne decât să fie măcinate în robotul de bucătărie (cine are!) sau într-un castron, cu blenderul cu picior. În fotografie, am uitat să pun și usturoiul, însă l-am trecut în lista cu ingredientele.
Se adaugă uleiul treptat, apoi zeama de lămâie și se amestecă bine cu mixerul sau o lingură de lemn. Se potrivește gustul de sare și piper și gata salata!
Merge foarte bine cu pâine cu semințe sau cu pâine prăjită.
3 martie 2012
1 martie 2012
Cheesecake
Miercuri a fost ziua lui Pedro. Și pentru că lui i se cântă ”La mulți ani!” o dată la patru ani, trebuia cumva să marchez momentul ăsta așa de rar și special. M-am gândit să fac asta făcându-i o prăjitură care lui îi place foarte mult și care întâmplător se face foarte ușor. Așa că m-am pus pe căutat o rețetă clasică și simplă și am găsit-o pe www.joyofbaking.com. Rețeta originală se numește ”New York Cheesecake”, pe care eu am adaptat-o puțin. A ieșit o prăjitură cremoasă și fină, care a mulțumit și sărbătoritul și invitații. Din cantitățile pe care le veți vedea mai jos, au ieșit cam 12-14 felii. Am folosit o formă specială de tort cu marginile detașabile, care permite tăierea prăjiturii în felii, ca pe un tort. Diametrul formei este de aproximativ 28 cm. Dar să vă spun ce am folosit:
Pentru blat:
250 g biscuiți digestivi
150 g unt
65 g zahăr
Pentru crema de brânză:
1 kg cremă de brânză (cream cheese)
5 ouă
200 g zahăr
80 ml frișcă lichidă
55 g făină
coaja rasă de la o lămâie
1/2 linguriță de esență de vanilie
Pentru crema de smântână:
300 ml smântână grasă
2 linguri și jumătate de zahăr
1/2 linguriță de esență de vanilie
Am început cu blatul, mai precis am sfărmat biscuiții și i-am amestecat cu untul topit și cu zahărul. Am obținut un aluat moale, cu care am acoperit fundul și aproximativ 2-2,5 cm din înălțimea marginii formei de tort.
Am acoperit apoi forma cu folie de plastic și am ținut blatul la frigider până când am pregătit crema. Între timp, am mixat crema de brânză cu zahărul și făina, până când s-a topit zahărul. Trebuie să vă spun că amestecarea ingredientelor trebuie făcută la viteză mică și pe durată scurtă, pentru a împiedica incorporarea de aer în cremă, și astfel crăparea prăjiturii. Din păcate, mie acest lucru nu mi-a reușit, pentru că după ce s-a răcit, suprafața cheesecake-ului meu a crăpat. Totuși, asta n-a făcut-o cu nimic mai puțin bună. :)
Am adăugat apoi ouăle, pe rând, mixând crema după fiecare ou adăugat.
A urmat apoi frișca lichidă...
...iar la final, coaja de lamâie și jumatate din cantitatea totală de esență de vanilie.
Am turnat crema peste blatul de biscuiți scos din frigider și am dat prăjitura apoi la cuptor. Un lucru important de menționat este faptul că forma de tort în care se toarnă crema, trebuie așezată la rândul ei într-o tavă, pentru că untul topit din blat, va curge, și va murdări cuptorul.
Am lăsat prăjitura la foc mic spre mediu timp de aproximativ 45 de minute (timpul de coacere se stabilește în funcție de cuptor!). Este gata atunci când, dacă miscați forma, marginile cheesecake-ului sunt ferme, dar mijlocul rămâne moale și tremură ca o gelatină. Partea din mijloc se va întări și ea, după răcire.
Peste prăjitura fierbinte se toarnă smântâna amestecată cu zahărul și restul de esență de vanilie, și se dă din nou la cuptor pentru zece minute. După ce se răcește complet, se pune în frigider unde trebuie să stea minimum 5-6 ore.
Nu pot decât să vă spun că a ieșit excelentă! Cremos, ușor și pufos, cheesecake-ul este un desert foarte căutat de toată lumea, ușor costisitor, dar până la urmă, nimic din ce e bun, nu e ieftin, sănătos sau moral! :d Așa că, poftă bună să aveți!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)