5 iulie 2012

Conopidă cu sos bechamel la cuptor

Cu toate că îmi place conopida gătită în orice fel, cea gratinată, nu e tocmai pe gustul meu. De aceea, am tot căutat o rețetă puțin mai altfel, care să fie totuși făcută la cuptor, dar fără prea mult pesmet. Am găsit o grămadă de rețete, care mai de care mai fanteziste, așa că, am luat câte ceva din fiecare, am mai adăugat și eu ceva și a ieșit ce veți vedea mai jos. Pentru 6 porții mari am folosit:


1 kg de conopidă
300 g brânză burduf 
2 linguri de pesmet
150 g unt
500 ml lapte
3-4 linguri de făină
nucșoară
cașcaval ras
oregano uscat
sare

Am tăiat și am spălat buchețelele de conopidă, după care le-am pus la fiert în apă cu sare. Le-am lăsat doar 15 minute, până când s-au înmuiat puțin, pentru că am vrut să se simtă puțin textura conopidei.


Până s-a fiert conopida, am făcut sosul Bechamel.

Într-un vas termorezistent, am început apoi să asamblez ingredientele.
L-am uns mai întâi cu unt și apoi am presărat pesmetul, astfel încât să fie acoperit atât fundul, cât și marginile  vasului. Rolul pesmetului aici este doar  de a absorbi zeama lăsată de conopidă (dacă nu a fost scursă bine), deci nu e nevoie de mai mult de 2-3 linguri.


Am turnat 2 polonice de sos Bechamel...


...peste care am aranjat uniform buchețelele de conopidă și am presărat puțină sare.


Am împrăștiat brânza de burduf peste tot, după care am turnat restul de sos, am pus câteva bucățele de unt și am dat vasul la cuptor.



A fost gata când s-a rumenit puțin deasupra, adică în aproximativ 25 de minute.


În farfurie, peste conopida caldă, am presărat cașcaval ras și puțin oregano uscat, pentru un plus de aromă. Este o mâncare ușoară, consistentă datorită sosului Bechamel și în care se combină perfect textura mai dură a conopidei cu cea cremoasă a sosului. Cred că merge foarte bine și cu parmezan în loc de burduf și cu ierburi de Provence în loc de oregano. Dar asta depinde de gustul fiecăruia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu