27 iunie 2012

Supă de salată verde

Duminică am făcut prima supă de salată cu salată culeasă din grădina noastră. Și asta s-a întâmplat doar datorită Simonei, care a cules-o cu răbdare dintre buruienile mai mari decât salata însăși. Cred că mai degrabă pot să spun că a salvat-o, pentru că eu nu i-am mai dat nici o șansă și am vrut să o las să se usuce. Însă aș fi făcut o mare greșeală pentru că salata a fost crudă și proaspătă, și a ieșit o supă bună, care era printre preferatele mele în copilărie. Pentru aproximativ 6 porții am folosit:




4 căpățâni mari de salată (aproximativ 1kg)
6-7 căței de usturoi
50 g slănină afumată
1/2 de legătură de mărar
2 ouă
1 linguriță cu vârf de boia dulce
smântână
1/2 linguriță de oțet
sare

Am început cu salata, pe care a trebuit să o spăl în mai multe ape. Am lăsat-o apoi la scurs până când am pornit supa.



Am tăiat slănina în cubulețe mici de aproximativ 1 cm și am lăsat-o la prăjit în oala încinsă, până când s-a rumenit bine și a devenit crocantă.



Am tras apoi oala de pe foc pentru 1 minut și am adăugat usturoiul mărunțit cu presa, ca să-și elibereze aroma, iar după încă o jumătate de minut, am pus boiaua și am amestecat.



Am pus oala înapoi pe foc și am turnat cam 3 litri de apă clocotită, în care am pus salata ruptă în bucăți mai mici.



A urmat apoi mărarul tocat...


...puțină sare, și am lăsat supa să fiarbă la foc mic.

Când salata a fost fiartă (n-am lăsat-o prea mult...să zicem vreo 20 de minute, pentru că mie îmi place să se simtă puțin textura frunzelor de salată), am făcut papara din cele două ouă.
Am bătut bine ouăle cu un praf de sare și le-am prăjit într-o lingură de ulei încins.



După 2 minute am întors-o și pe partea cealaltă, după care am tăiat-o în fâșii mici de vreo 1-2 cm.



Am aruncat papara în oală și am lăsat-o să fiarbă împreună cu supa încă 2 minute. Am pus o jumătate de linguriță de oțet și supa a fost gata.


A fost foarte gustoasă atât caldă, cât și rece. Chiar dacă este o supă care nu se poate lăuda la capitolul estetică, este totuși foarte bună, datorită aromei usturoiului și al izului ușor de afumătură. Mărarul îmbogățește buchetul de arome, cu nota lui văratică și proaspătă.

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu