15 ianuarie 2012

Supă de fasole boabe cu afumătură

Una dintre supele mele preferate, care pica bine atat iarna, cat si vara e supa de fasole boabe. Reteta de baza o am de la mama, reteta pe care am adaptat-o eu pe parcursul anilor, in sensul ca mie imi place in ultima vreme cu dresingul de smantana cu galbenus de ou si putin mai acra. Dar imi amintesc cu drag de mancarea facuta de ea, si-mi amintesc cum se straduia sa ne multumeasca pe toti, adaptand retetele dupa gustul fiecaruia, in masura in care era posibil. Pentru varianta mea, am folosit:

500g fasole boabe pestrita
1 ceapa
1 ardei verde
2 morcovi
1 bucata de afumatura (costită, kaizer)
300 ml smantana
1 galbenus de ou
5-6 frunze de leustean proaspat
1/2 lingurita de boia dulce
sare

Mai intai se pune fasolea la inmuiat cel putin 4-5 ore (sau de seara pana dimineata), ca sa fiarba mai usor. Daca aveti fasole proaspat culeasa, atunci nu mai trebuie inmuiata. Daca e de un an sau mai mult, ar fi mai bine sa o inmuiati daca nu vreti sa dormiti langa ea pana fierbe.


Ceapa, ardeiul si morcovii se taie marunt si se calesc pana cand se inmoaie putin (4-5 minute). Se adauga boiaua si se toarna imediat apa. Boiaua nu e bine sa se prajeasca mult, pentru ca mancarea nu va mai avea gust bun.


Se toarna apoi 2,5 litri de apa fierbinte si se pune afumatura si fasolea la fiert. Cand incepe sa clocoteasca da focul mic si se fierbe pana cand fasolea se inmoaie, avand o textura cremoasa, dar nu boabele nu se sfarma.


Cand fasolea a aproape gata fiarta, se face dresingul din smantana si galbenusul de ou. Se amesteca bine cele doua ingrediente, subtiindu-se cu cate un polonic de supa fierbinte, pana cand amestecul devine caldut si poate fi turnat in supa.


Se potriveste gustul de sare si acru si se pune leustean proaspat, tocat marunt. Iese o minunatie de supa, consistenta si gustoasa, care merge excelent cu ceapa rosie, cu sare, otet si ulei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu