Da, e verificat. Cand vine toamna, ma loveste facutul de conserve. Nu stiu de ce, din obisnuinta poate, in luna septembrie, m-apuc de cumparat legume pentru conserve si muraturi. Imi place zacusca, nu zic nu, dar nu-mi plac orele langa aragaz/cuptor/gratar la copt de vinete, apoi la curatat, tocat si prajit celelalte legume. Cu toate astea in fiecare an fac acelasi lucru. Ca si cum n-ar exista in magazine zeci de feluri de zacusca sau alte gemuri si muraturi! Da, stiu, e mai buna cea de casa, sigur ca da. Dar si muncesti ca sa o ai!
Prin urmare, nici anul asta n-a facut exceptie de la regula. Asa ca m-am dus in piata si am umplut masina cu legume si m-am apucat de treaba. Norocul meu anul asta ca am avut ajutor nepretuit: al meu consort.
Pentru o portie de zacusca din care au iesit 14 borcane de 480 ml, am folosit..
6 kg de vinete (cu coaja cu tot)
3 kg gogosari
2 kg ceapa
1 l ulei
1 borcanel de pasta de rosii concentrata de 540 ml, Regal
5 foi de dafin
15 grame piper
sare dupa gust
Mai intai am curatat ceapa si am dat-o prin masina de tocat carne. Puteti folosi robotul de bucatarie la fel de bine, ba mai mult, castigati timp. Am pus ceapa la calit in ulei, la foc mic. Trebuie sa va spun ca sub cratita am pus o plita de metal, ca sa se distribuie relativ egal caldura si sa nu se prinda de cratita zacusca.
Apoi am spalat si curatat gogosarii si le-am aplicat acelasi tratament: tocatul cu masina de carne. I-am turnat peste ceapa, cand ceapa s-a mai inmuiat. Trebuie sa spun ca ceapa a stat singura la calit pret de vreo 30 de minute. Gogosarii, ceva mai mult, cam 45.
Dupa ce ceapa si gogosarii sunt aproape fierti, am pus vinetele coapte, curatate, scurse si tocate cu masina. Tot atunci am pus si condimentele. Dupa inca vreo 20 de minute, am turnat pasta de rosii si am amestecat. De aici, inca vreo 20 de minute bune, trebuie sa va puneti in valoare muschii, ca aveti ce amesteca. Si trebuie amestecat constant, pentru ca dupa ce incepe sa fiara, zacusca incepe sa stropeasca si riscati sa va ardeti.
Dupa ce am gustat si m-am lamurit ca e gata fiarta, am umplut borcanele pregatite dinainte. Aici trebuie sa va spun ca am sterilizat borcanele in cuptor, inainte de a pune zacusca in ele. Adica dupa ce le-am spalat, le-am pus in cuptorul incalzit sa se usuce. Dupa ce am terminat de pus in borcane, am invelit borcanele fierbinti in niste paturi groase, lasandu-le sa se raceasca pana a doua zi. Gata! Stiu, e mult de munca, dar eu cred ca merita. Mi-a iesit cam asa...
Foarte buna reteta, insa pana nu faci tu nu stii despre ce este vorba. Asa ca - vorba englezului - do it yourself!
RăspundețiȘtergereAm avut 10 kg de vinete, 3 kg de ardei capia si 3 kg de gogosari rosii. Pe aragaz cu 2 ochiuri mi-a luat cam 8 ore sa le coc pe toate. Nu lasati ardeii capia prea mult pe plita metalica pentru ca se fac scrum - eu am recuperat cam 40%. Surprinzator, cel mai bine se coc si se curata vinetele. Dar coptul este floare la ureche fata de amestecatul in zacusca sa nu se lege si sa fiarba incet. Bineinteles ca am pus o plita metalica astfel ca vasul sa nu fie pe flacara directa. Am stat si am amestecat 3 ore. Continuu. Se dovedeste ca este un exercitiu bun pentru musculatura antebratelor si a incheieturilor. Amestecand iti vin tot felul de idei despre dispozitive automate de amestecat in oale fierbinti pe timp de vara.
Rezultatul inza merita tot efortul. Mirosul si gustul zacustii fac parte atat din prezentul insipid al vietii de zi cu zi, dar si din trecutul idilic si frumos al copilariei noastre.
Căli dragă, ma uimești ce bucătar bun ai devenit! Dacă te-ai apucat tu să faci zacuscă, înseamnă că te-ai pus pe treabă ca lumea, pentru că nu-i o mâncare prea la îndemână de făcut. Mă bucur că ți-a ieșit bună, că înseamnă că a meritat să petreci o zi de muncă la cratiță.
RăspundețiȘtergere