2 septembrie 2011

Salata de vinete cu maioneza

Oricine stie sa faca salata de vinete. Gusturile difera de la bucatarie la bucatarie, astfel ca am intalnit o gramada de moduri de preparare: cu sau fara maioneza, cu ceapa sau cu usturoi, ba chiar cu dovlecel si ardei. Noi o mancam cu maioneza si cu ceapa. Secretul ca o mancare care contine maioneza sa nu fie ”grea”, este lamaia. Mai precis zeama ei, pentru ca reduce foarte bine gustul neplacut de ulei.

3 kg de vinete (dupa coacere si curatare ramane cam 1 kg de miez)
1 ou
150 ml ulei
zeama de la o jumatate de lamaie
1 lingura de smantana
o lingura de mustar
1 ceapa medie
sare

Vinetele se prajesc pe o plita, pe aragaz sau de preferat afara, pe gratar. Se curata, se spala putin si se lasa la scurs pana cand se racesc. Daca le scoateti din congelator (ca si mine), atunci trebuie lasate sa se dezghete scurgandu-se intr-o strecuratoare.


Intre timp se face maioneza amestecand cu mixerul galbenusul de ou cu mustarul si cu uleiul, care se toarna cate putin (in fir subtire), pana cand maioneza se ingroasa. Se adauga smantana, zeama de lamaie si sarea amestecandu-se din nou.


Peste maioneza se pun vinetele si ceapa tocata marunt. Se pasireaza cu blenderul sau cu robotul de bucatarie, pana cand vinetele sunt tocate bine. Sunt delicioase!



Cu rosii merg cel mai bine, dar nici cu ardei nu sunt de lepadat. Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu