De ce am mai manca clatite, cand exista atatea alte deserturi, noi si pretentioase? Stiu, sunt demodate, lumea nu prea mai face clatite...Dureaza mult pana le prajesti, in plus umpluturile sunt banale: gem, ciocolata sau ceva branza de vaci! Cu toate astea, noua ne plac. Mie imi aduc aminte de copilarie, de mirosul de acasa. Din vremurile bune. Reteta mea suna cam asa:
1 ou
200 ml lapte (preferabil cu 3,5% grasime)
100 ml apa
150-200 g faina
1 lingura de zahar
1 plic de zahar vanilat
1 varf de cutit de bicarbonat
aproximativ 100 ml ulei
Din aceste cantitati vor iesi 6-7 clatite, in functie de diametrul tigaii in care le coaceti.
Pentru inceput bateti cu telul oul impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, apoi adaugati laptele si apa. Treptat, incorporati faina, amestecand in continuare. Adaugati bicarbonatul si 2 linguri de ulei. Aluatul va avea consistenta unei smantani subtiri.
Puneti tigaia la incins si turnati 3-4 picaturi de ulei in ea. Turnati un polonic de aluat si rotiti tigaia, astfel incat aluatul sa acopere toata suprafata ei.
Prajiti-o 1-2 minute pe o parte, dupa care, cu o spatula de plastic (exista in magazine asemenea spatule, special pentru clatite), desprindeti usor marginile clatitei si intaorceti-o pe cealalta parte.
Lasati-o sa se prajeasca inca 1 minut, dupa care scoateti-o pe o farfurie si acoperiti-o cu un capac sau o alta farfurie. Capacul le va pastra moi si fragede.
Cand ati terminat de prajit toate clatitele, ungeti-le cu dulceata, ciocolata sau crema de branza de vaca cu stafide.
Mniam-mniam!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu