Cine nu stie gustul grozav al ciocolatei de casa? Poate cei foarte tineri sa nu-l fi simtit, cei pentru care micul dejun inseamna Nutella pe paine sau cereale cu lapte. Sigur, niciodata ciocolata de casa nu se va bate de la egal la egal cu ciocolata elvetiana, dar totusi, eu zic ca merita bagata in seama. Si incercata.
Avem deci nevoie de:
500 g lapte praf
500 g zahar
100 g unt
150 ml apa
70-100 g cacao (daca o vreti mai amaruie, puneti 100 de grame)
2 plicuri de zahar vanilat sau esenta de vanilie/rom
15 ml zeama de lamaie
150g alune, nuci, stafide optional (eu nu am pus)
Intr-o cratita asezata pe baie de abur (bain marie), amestecam apa, zaharul, zaharul vanilat, untul si zeama de lamaie, pana cand se topeste zaharul si se omogenizeaza. Zeama de lamaie va impiedica cristalizarea zaharului, facand ciocolata sa fie fina si cremoasa.
Separat, se amesteca laptele praf cernut cu cacao.
In amestecul lichid fierbinte, se toarna laptele praf amestecat cu cacao, putin cate putin, amestecand cu un tel sau o lingura de lemn, pana cand se obtine o ciocolata moale, de consistenta unei paste groase. Este bine ca pentru acest pas sa scoateti vasul cu ciocolata de pe baia de aburi, pentru ca riscati sa va opariti cu apa fierbinte din vasul de dedesubt.
(Nucile sau alunele se prajesc in prealabail in cuptor pana se rumenesc usor.)
Ciocolata se mai aseaza 2 minute pe baia de abur, pentru a se omogeniza foarte bine, se adauga nucile si stafidele, dupa care se toarna intr-o tava in care ati pus in prealabil hartie de copt va fi mult mai usor de scos din tava in momentul in care o veti taia).
Se lasa la racit pana cand se intareste si se poate taia cu cutitul (asta in cazul in care puteti sa va abtineti de la a o gusta mai devreme!).
De obicei, la noi in casa, ciocolata nu tine mai mult de 2 zile...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu