12 iulie 2012

Gem de caise

 
Bukătarul amator s-a mutat în casă nouă.
Găsiți această rețetă aici.
Vă mulțumesc!

11 iulie 2012

Limonadă cu miere și mentă

La orice terasă mergi vara, cea mai populară băutură răcoritoare nealcoolică este limonada cu mentă. Și cum zilele astea de abia mai putem sufla de căldura asta care parcă îți ia mințile, a trebuit să fac ceva care să ne răcorească. Mi-am amintit că am băut o astfel de limonadă făcută de Claudia, prietena mea bună, care pune miere în loc de zahăr, ceea ce îi dă o notă aparte, pe lângă faptul că e mult mai sănătoasă decât zahărul. Așa că, în continuare o să vă spun ingredientele și cantitățile, care pot fi ajustate după bunul plac, bineînțeles. Mie îmi place cu mai multă mentă, pentru că-i dă multă prospețime și în plus e și revigorantă, și îmi place să fie puțin mai acrișoară. Dar asta e o chestiune de gust.
Pentru ceva mai mult de un litru de limonadă am folosit:






3 lămâi
100 g miere (sau după gust)
5-6 frunze de mentă
1 litru de apă







 
Am pus zeama lămâilor, menta ruptă în bucăți și mierea în blender și le-am amestecat.


 
Am adăugat apoi apa și am amestecat din nou.


Am pus niște cuburi de gheață, câteva bucățele de coajă de lămâie și asta a fost tot. Am folosit blenderul în primul rând ca să pot mărunți mai bine menta și apoi pentru că mierea s-a dizolvat mult mai repede în apă. Dar, la fel de bine se poate amesteca și cu o lingură, iar menta se poate pune întreagă sau  tocată.





10 iulie 2012

9 iulie 2012

5 iulie 2012

Conopidă cu sos bechamel la cuptor

Cu toate că îmi place conopida gătită în orice fel, cea gratinată, nu e tocmai pe gustul meu. De aceea, am tot căutat o rețetă puțin mai altfel, care să fie totuși făcută la cuptor, dar fără prea mult pesmet. Am găsit o grămadă de rețete, care mai de care mai fanteziste, așa că, am luat câte ceva din fiecare, am mai adăugat și eu ceva și a ieșit ce veți vedea mai jos. Pentru 6 porții mari am folosit:


1 kg de conopidă
300 g brânză burduf 
2 linguri de pesmet
150 g unt
500 ml lapte
3-4 linguri de făină
nucșoară
cașcaval ras
oregano uscat
sare

Am tăiat și am spălat buchețelele de conopidă, după care le-am pus la fiert în apă cu sare. Le-am lăsat doar 15 minute, până când s-au înmuiat puțin, pentru că am vrut să se simtă puțin textura conopidei.


Până s-a fiert conopida, am făcut sosul Bechamel.

Într-un vas termorezistent, am început apoi să asamblez ingredientele.
L-am uns mai întâi cu unt și apoi am presărat pesmetul, astfel încât să fie acoperit atât fundul, cât și marginile  vasului. Rolul pesmetului aici este doar  de a absorbi zeama lăsată de conopidă (dacă nu a fost scursă bine), deci nu e nevoie de mai mult de 2-3 linguri.


Am turnat 2 polonice de sos Bechamel...


...peste care am aranjat uniform buchețelele de conopidă și am presărat puțină sare.


Am împrăștiat brânza de burduf peste tot, după care am turnat restul de sos, am pus câteva bucățele de unt și am dat vasul la cuptor.



A fost gata când s-a rumenit puțin deasupra, adică în aproximativ 25 de minute.


În farfurie, peste conopida caldă, am presărat cașcaval ras și puțin oregano uscat, pentru un plus de aromă. Este o mâncare ușoară, consistentă datorită sosului Bechamel și în care se combină perfect textura mai dură a conopidei cu cea cremoasă a sosului. Cred că merge foarte bine și cu parmezan în loc de burduf și cu ierburi de Provence în loc de oregano. Dar asta depinde de gustul fiecăruia.