14 aprilie 2012

Muschiulet de porc umplut cu carnati


 Bukătarul amator s-a mutat în casă nouă.
Găsiți această rețetă aici .
Vă mulțumesc!

10 aprilie 2012

Supă de roșii cu busuioc


2,5 l apă
400 g roșii proaspete, din conservă sau 500-600 ml bulion
2 morcovi medii
1 păstârnac mic
100 g rădăcină de țelină
1 ceapă medie
2 linguri orez
1 linguriță de busuioc
1 linguriță de zahăr
sare

Nu sunt prea multe de spus despre modul de preparare, la această supă. Se rad pe răzătoarea mare legumele și se călesc în ulei. După 3-4 minute se sting cu apă clocotită.



Se adaugă orezul spălat în câteva ape și se lasă la fiert cam 15 minute, la foc mic.


Apoi se toarnă roșiile sau bulionul și zahărul și se mai lasă încă 7-8 minute la foc mic.


Se presară busuiocul uscat, se drege gustul de sare și se pune în farfurii. Nu cred ca există supă mai simplă și mai rapidă. Poate doar cea la plic... :d


Varianta ideală este cu roșii proaspete și parfumate, de grădină, tocate și aruncate în supa clocotită, care să-și lase aroma de vară alături de busuioc. Dar când nu poți face rost de ele, merge perfect și cu bulion sau roșii din conservă. În completare, după gust, o pâine proaspătă sau niște crutoane. Absolut minunată!

Pastă de conopidă


Conopida este una dintre legumele mele preferate. Îmi place în toate felurile: fiartă, pane, în supă sau cu maioneză. Și pentru că e primăvară și legumele încep să aibă prețuri bune, am zis să fac o pastă de conopidă cu maioneză. Părerea mea este că tot secretul acestei rețete stă în echilibrul dintre cantitatea de usturoi și cea de zeamă de lămâie. Nu trebuie pus prea mult usturoi, pentru că acoperă gustul conopidei, în schimb trebuie zeamă de lămâie din belșug, ca să atenueze gustul de ulei din maioneză. Din cantitățile de mai jos mi-a ieșit o cantitate suficientă pentru 6 persoane. Iată ce am folosit:

1 kg de conopidă
1 gălbenuș de ou
100 ml ulei
1 lingură de muștar
100 ml smântănă
1-2 căței de usturoi sau 50 g praz
sare

Am tăiat buchețelele de conopidă, le-am curațat de frunzulițe, le-am dat sub un jet de apă și le-am pus la fiert în apă cu sare.


Am lăsat conopida la fiert doar 15 minute, pentru că am vrut să se simtă puțin textura ei. Când a fost gata, am scos-o într-o strecurătoare, să se scurgă bine de apă și să se răcească.


Am făcut o maioneză dintr-un gălbenuș de ou, 100 ml ulei și o lingură de muștar, iar când a fost gata, am pus smântâna, zeama de lămâie și puțină sare.


Peste maioneză am pus usturoiul mărunțit cu presa și conopida fiartă pe care am zdrobit-o cu blenderul cu picior. Apoi am potrivit gustul de sare și acru și cam asta a fost tot.


Merge foarte bine cu orice fel de pâine proaspătă și roșii de grădină sau ardei gras.


Dacă puneți praz în loc de usturoi, trebuie să fie fraged și trebuie să-l tocați mărunt, ca ceapa. Totuși, nu va avea aceeași savoare ca atunci când folosiți usturoi. :)

6 aprilie 2012

Carrot cake (prăjitură cu morcovi și cremă de brânză dulce)

Carrot cake-ul este una dintre cele mai gustoase prăjituri pe care le-am mâncat vreodată. Crema ușoară de brânză, cu aromă de vanilie și lămâie, completează foarte bine blatul moale și parfumat de aroma scorțișoarei. Morcovii nu fac decât să îi îmbogățească gustul cu o dulceață fină, fără să-și lase gustul caracteristic de legumă. O combinație reușită aș spune eu, între arome și texturi, care te face să ceri supliment, garantat! (Rețeta minunată am luat-o de pe www.joyofbaking.com. Jos pălăria în fața lui Stephanie Jaworski!)


Ingrediente:

Pentru blat
260 g făină
340 g morcovi rași fin
200 g nucă
300 g zahăr
4 ouă mari
1 plic și jumătate de praf de copt
1 linguriță bicarbonat de sodiu
240 ml ulei
1 linguriță și jumătate de scorțișoară
1 fiolă (1/2 linguriță) esență de vanilie

Pentru cremă:
300 g cremă de brânză
75 g unt
230 g zahăr pudră
1 fiolă esență de vanilie
coajă rasă de la o lămâie

Pentru blat, mai întâi am mixat ouăle până când s-a format puțină spumă, după care am turnat zahărul, puțin câte puțin, mixând în continuare, până când am obținut o spumă galben deschis și consistentă.



Am turnat apoi uleiul în fir subțire, continuând să mixez, până când s-a omogenizat amestecul.


Pasul următor a fost să adaug făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și scorțișoara.




Ultima mișcare pentru blat a fost să amestec aluatul cu morcovii rași pe răzătoarea mică și cu jumătate din cantitatea de nucă măcinată. Eu am mărunțit miezul de nucă cu un cuțit, ca să iasă bucăți mai mari, să se simtă mai bine în blat.



Am împărțit cantitatea de aluat rezultată în două părți egale și am copt două blaturi.


Au stat în cuptor aproximativ 25 de minute, la foc mic spre mediu (puteți face testul scobitorii ca să fiți siguri că sunt coapte). Le-am lăsat să se răcească bine înainte de a pune crema pe ele.


Pentru cremă am mixat mai întâi bine untul moale, la temperatura camerei.


Am adăugat apoi crema de brânză, mixând la viteză mică, ca să nu se formeze bule de aer în cremă.


Următorul pas a fost să amestec zahărul cernut, iar apoi esența de vanilie și coaja rasă de lămâie.



Nu mi-a mai rămas decât să-l asamblez, lucru extrem de simplu. Pe primul blat am întins jumătate din cantitatea de cremă...


...peste cremă am pus al doilea blat și apoi încă un strat de cremă.


Am presărat restul de miez de nucă deasupra (pe care l-am prăjit puțin înainte, într-o cratiță) și gata. Asta a fost tot.


A ieșit o minunăție de prăjitură, delicioasă și ușoară. Și nu îngrașă deloc! Doar e făcută cu morcovi...:)



3 aprilie 2012

Mușchiuleț de porc împănat și marinat în cognac


O marinată interesantă pe care am încercat-o de curând este cea cu cognac. Am folosit cognac, doar pentru că nu am avut niciun fel de vin în casă, însă vroiam să fac o friptură fragedă. Am mai întâlnit această băutură aromată la sosuri sau prăjituri, însă la carne niciodată (asta nu înseamnă că nu se folosește!). A ieșit o minunăție pot să spun, o friptură rafinată și plină de arome. Cu siguranță o voi mai folosi și la alte feluri de carne.

Ingrediente:
1 bucată de mușchi de porc
3-4 căței de usturoi tăiați în feliuțe subțiri, pentru împănat
5-6 bucățele mici (1cm) de slănină afumată
50 ml cognac
70 ml apă
1/2 linguriță de rozmarin uscat
1/2 linguriță de cimbru uscat
100 ml ulei de măsline
7-8 căței de usturoi întregi
sare și piper

Am început prin a tăia slănina și usturoiul în feliuțe subțiri (sub 1 cm pe cât posibil pentru slănină, chiar mai subțire pentru usturoi). Cu un cuțit ascuțit am făcut mici ”buzunare” în mușchiul de porc, în care am pus bucățelele de slănină și usturoi.


Am pus sare și piper peste carne, apoi ierburile și am așezat-o într-un vas în care am turnat uleiul, cognacul, apa și cățeii de usturoi întregi, în coajă, pe lângă ea și am lăsat-o la frigider 30 de minute.


Am dat vasul la cuptorul preîncălzit, la foc mediu pentru aproximativ 35-40 de minute.


Mi-e destul de greu să descriu aromele care au umplut bucătăria, cât timp a stat carnea în cuptor! Tot ce pot să vă spun este că aroma proaspătă a rozmarinului merge extraordinar cu cea fină, lemnoasă a cognacului, acestea fiind completate de usturoi și uleiul de măsline. N-a avut nevoie să stea mult în cuptor, pentru că cele 30 de minute cât a stat la marinat, au fost suficiente pentru frăgezirea cărnii. Ceea ce nu trebuie să lipsească de lângă această friptură, este o salată crocantă, stropită cu zeamă de lămâie. Garnitura - la alegere, după referințe.


Tort cu banane și cremă de ciocolată


În weekendul care a trecut am încercat un tort de ciocolată, fără pretenții, în varianta simplu și rapid. Cu crema n-am stat prea mult la discuții, în sensul că am făcut-o din plic de budincă. Și pentru că-mi place mult cum se combină gustul ciocolatei cu cel al bananelor, am pus și câteva felii de banană peste cremă. A ieșit o prăjitură foarte bună, lângă care n-am stat mult (poate fi făcut lejer în maximum 2 ore) și pentru care nu trebuie să fii nu știu ce bucătar. :) Am folosit următoarele ingrediente:

Pentru blat:
9 ouă
9 linguri de zahăr
9 linguri de făină
3 linguri de ulei
3 linguri de apă

Pentru cremă:
1 plic de budincă de ciocolată
400 ml lapte
200 g unt
7 linguri de zahăr
3 banane mari

Pentru glazură:
100 g unt
100 g cacao
300 g zahăr
9-10 linguri de apă

Primul pas a fost să fac blaturile. Spun blaturi, pentru că am făcut trei, din o treime din cantitățile prezentate mai sus. Cu toate că durează mai mult timp să faci trei blaturi în loc de unul pe care să-l tai în trei pe orizontală, la final tortul are ținută mai bună, și iese mai aspectuos. Am bătut albușurile cu mixerul până când s-a format spuma, după care am adăugat zahărul, mixând după fiecare lingură. Am amestecat apoi gălbenușurile amestecând de sus în jos să nu se zdrobească albușurile, iar apoi am turnat făina amestecată cu praful de copt, amestecând după fiecare lingură de făină. Am turnat aluatul de blat în forma de copt și l-am dat la cuptor. A fost gata când a trecut testul scobitorii.




Am preparat apoi budinca de ciocolată după instrucțiunile de pe plic (cu mențiunea că am pus doar 400 ml lapte, în loc de 500 ml, așa cum scrie pe plic), după care am amestecat-o cu un pachet de unt, pe care l-am mixat preț de 2 minute în prealabil.


Am însiropat primul blat cu un sirop făcut din 200 ml apă, 2-3 linguri de zahăr și o jumătate de linguriță de esență de rom. Am fiert siropul 5 minute, după care l-am lăsat să se răcească.

Am întins apoi crema de ciocolată peste blat, peste care am pus un strat de felii de banană. Am acoperit cu al doilea blat pe care l-am însiropat și am pus din nou cremă și banane, iar la final, ultimul blat.



Ultimul pas a fost să fac glazura. Într-o cratiță mică am topit untul alături de zahăr și apă, iar când s-a format un sos, am adăugat cacaoa și am amestecat cu un tel. Glazura a fost gata când zahărul a fost topit.


Am turnat glazura caldă peste tort, începând din mijlocul tortului spre exterior. Glazura fiind moale, va curge frumos peste marginile tortului, acoperindu-le.


Ornatul a fost plăcerea lui Mihai, care l-a presărat cu bombonele mici, colorate, din belșug.



A ieșit un tort delicios, care s-a mâncat rapid, astfel că nici nu am apucat să fac o poză mai bună unei felii. :)